Pui Andreea

Titlul proiectului: Bucuriile iernii
Rezumatul proiectului
În cadrul acestei unităţi de învăţare elevii fac cunoştinţă pentru prima dată cu noţiunea de substantiv, află că acesta este de două feluri – comun şi propriu – şi are două numere – singular şi plural. Cu ajutorul textului literar „Ninsoarea”, de Ed. de Amicis, care descrie bucuria şi joaca copiilor în anotimpul alb, elevii vor observa şi distinge cuvintele care denumesc fiinţe, lucruri, fenomene ale naturii, cuvinte care nu sunt altceva decât substantive.
În această unitate elevii vor fi îndrumaţi să descopere felul şi numărul substantivelor prin activităţile de observare a semnelor caracteristice iernii şi a bucuriei ce ne-o aduce în suflet.
La sfârşitul proiectului elevii vor realiza o publicatie care reflectă noţiunile nou însuşite prin activităţile la care au participat pe parcursul proiectului. Elevii isi vor imagina ca sunt ajutorul lui Mos Craciun si vor trebui sa –i scrie o scrisoare acestuia. In continutul scrisorii vor folosi atat substantive proprii cat si comune. Pe acestea le vor sublinia in context. Apoi va grupa pe doua coloane substabtivele comune si proprii.
Intrebarile cheie ale curriculumului
Întrebare esenţială

Cum ne influenţează viaţa bucuriile iernii?
Întrebările unitatăţii de învăţare
Cum ne afectează viaţa semnele caracteristice anotimpului de iarnă?
Cum ne poate uşura viaţa înţelegerea substantivului?
Întrebări de conţinut
Care sunt semnele specifice anotimpului de iarnă? Ce bucurii aduce iarna? Cine se bucură cel mai mult de de sosirea anotimpului alb? Cum îşi manifestă copii bucuria? Ce fac unele animale din pădure iarna?
De ce cuvântul este numit parte de vorbire? Ce este substantivul? Cum distingem felul substantivelor? Dar numărul substantivelor?